Konser Sonrası Geçici İşitme Kaybı Neden Olur?

Odyone

Odyone

· 3 dk okuma süresi
Konser Sonrası Kulak Çınlaması ve Geçici İşitme Kaybı Nedir?  Geçici İşitme Kaybı Ne Zaman Geçer? Odyone Odyoloji Açıklıyor  Konser Sonrası Tinnitus ve Kulak Çınlaması Hakkında Bilmeniz Gerekenler  Konser Sonrası İşitme Problemleri: Geçici İşitme Kaybı ve Tinnitus  Odyone ile Konser Sonrası Kulak Sağlığı: Tinnitus ve Geçici İşitme Kaybı

Yeni yazılarımızdan haberdar olmak ister misiniz? Haftalık Odyoloji bültenine Ücretsiz abone ol, sana her hafta odyolojide olup bitenleri gönderelim.

Canlı müzik dinlemek, arkadaşlarla eğlenmek ve coşkulu bir ortamda bulunmak... Konserler birçok kişi için unutulmaz deneyimler sunar. Ancak konser sonrası yaşanan geçici işitme kaybı çoğu zaman keyifli bir gecenin ardından tatsız bir sürpriz olabilir. Konser sonrası geçici sağırlık genellikle yüksek ses düzeyine (desibel) uzun süre maruz kalmaktan kaynaklanan bir durumdur. Tıbbi olarak bu durum genellikle geçici işitme kaybı (temporary threshold shift, TTS) olarak adlandırılır. Peki bu durum neden yaşanır? Kalıcı mıdır? Önlenebilir mi?

Image

Konser sonrası yaşanan geçici işitme kaybı, tıpta "Temporary Threshold Shift (TTS)" olarak bilinir. Bu durum, kişinin işitme eşiğinin (yani duyabildiği en düşük sesin) geçici olarak yükselmesi anlamına gelir. Başka bir deyişle; kişi normalde duyabildiği sesleri artık duyamaz hale gelir veya bu sesleri daha zor algılar.

Geçici İşitme Kaybı Neden Olur?

Kokleanın içinde, basilar membran üzerinde yer alan iç ve dış tüy hücreleri, işitmenin gerçekleşmesini sağlar. Her biri, belirli frekanstaki seslere yanıt verir. Bu hücrelerin ucunda yer alan stereosilyalar, ses dalgalarıyla birlikte bükülür ve iyon kanallarını açar. Bu da hücrede bir elektrik potansiyeli yaratır ve bu sinyal sinir sistemi aracılığıyla beyne iletilir. Böylece işitme gerçekleşmiş olur. Konserlerdeki ses düzeyleri çoğu zaman 100-120 dB civarına ulaşabilir. Tüy hücrelerinin normalden fazla eğilmesine ve bükülmesine neden olur. Hücreler kısa süreliğine iyon akışını düzgün yönetemez hale gelir. Stereosilyalar arasında bağlantılar gevşer ve bu da duyarlılığın azalmasına neden olur. Bu durumda kişi, önceden duyabildiği frekansları artık daha yüksek şiddette duyar. Eğer tüy hücrelerinde meydana gelen hasar ciddi düzeydeyse, bu hücreler yeniden yapılanma ya da plastisite yeteneğini kaybedebilir. Bu durum da kalıcı işitme kaybının gelişmesine neden olabilir.

Geçici İşitme Kaybı Belirtileri Nelerdir?

  • Kulakta tıkanıklık veya doluluk hissi
  • Sesleri boğuk veya uzaktan geliyormuş gibi algılama
  • Konuşmaları ayırt etmede zorluk
  • Tinnitus (kulak çınlaması): Hücrelerin yanlış, düzensiz ya da sürekli sinyal göndermesi sonucu beyin gerçekte olmayan bir ses algılar.

Geçici İşitme Kaybı Ne Kadar Sürer?

Düşük düzeyli Geçici İşitme Kaybı, genellikle 2 ila 24 saat içinde kendiliğinden iyileşir.

Yüksek düzeyli Geçici İşitme Kaybı durumlarında ise iyileşme süresi 48 ila 72 saate kadar uzayabilir.

Eğer işitme kaybı 72 saatten uzun sürerse, bu durum kalıcı işitme kaybı olarak değerlendirilmeye başlanır ve kalıcı hasar olasılığı gündeme gelir.

Odyone

Hakkında Odyone

Odyone, odyoloji alanında bilgi paylaşımını ve topluluk oluşturmayı amaçlayan bir platformdur.

Copyright © 2025 Odyone. Tüm Hakları Saklıdır.
· Powered by Bradi.Tech·Gizlilik Sözleşmesi·
Powered by bradi.tech
Bize Ulaşın ↗