Yazın gelmesiyle birlikte deniz sezonu açıldı. Bunaltıcı sıcaktan kaçmak isteyenler için deniz cazip geliyor. Çoğu zaman zararsız gibi görünse de, bazı durumlarda kulağa kaçan su enfeksiyon riskine kapı aralayabilir. Peki, kulağa su kaçtığında ne olur? Zararlı mı? Ne zaman dikkatli olmalıyız?

Sağlıklı Kulağa Su Kaçtığında Ne Olur?
Kulağın anatomisine bakıldığı zaman dış kulak yolu S şekline benzerdir. Bu da dışarıdan gelen yabancı maddelerin direkt olarak iç kulağa ulaşmasını engeller. Kulakta doğal olarak üretilen kulak kiri (serumen) asidiktir. Aynı zamanda kulak kiri su geçirmez bir tabaka oluşturur. Kulak kiri sayesinde su dış kulak yoluna nüfuz etmez ve zararlı mikroorganizmaların yerleşmesi büyük oranda engellenir. Özetle sağlıklı bir kulakta su kaçması durumunda kulak bunu tahliye eder.
Denizde Kulağımıza Su Kaçtığında Sorun Yaratabilecek Durumlar Nelerdir?
Yüzücü Kulağı (Otitis Externa) Hastalığı
Yüzücü kulağı hastalığı dış kulak yolu derisinin iltihaplanmasıdır. Denizle ilişkisine baktığımız zaman deniz suyu dış kulak yolunun flora dengesini bozabilir. Bu da sıcak ve nemli ortamlarda bakteri üremesine olanak sağlar. Yüzücü kulağının belirtileri kulakta kaşınma, ağrı, kızarıklık bazen de akıntı şeklinde belirti gösterir. Tedavisinde ise antibiyotikli damlalar kullanılmaktadır.
Kulak Zarı Delik (Timpanik Membran Perforasyonu) Olanlar Denize Girmeli Mi?
Kulak zarı delik olanlarda yani timpanik membran perforasyonu görülen bireylerin denize girmesi ciddi risk teşkil eder. Çünkü kulak zarındaki delikten orta kulağa sıvı geçebilir. Bu durumda orta kulağa geçen sıvı ciddi enfeksiyon riski oluşturur. Eğer kapanmamış olduğu halde denize girmek istiyorsanız. Kulak tıkaçları alternatif bir çözüm olabilir.
Hakkında Odyone
Odyone, odyoloji alanında bilgi paylaşımını ve topluluk oluşturmayı amaçlayan bir platformdur.