Ani işitme kaybı 3 gün içinde en az üç ardışık frekansta 30 dB veya daha fazla sensörinöral işitme kaybı olarak tanımlanır. Vakaların %85-90’nında başvuru sırasında herhangi bir etiyoloji bulunamaz ve Ani işitme Kaybı olarak tanı alır, çok yüksek oranda tek taraflı olarak görülür. Ani işitme kaybında sensörinöral tip işitme kaybı görülür.

Ani İşitme Kaybı Epidemiyolojisi Nedir? (Görülme Sıklığı)
- Ani sensörinöral işitme kaybı insidansı yaklaşık olarak yılda 10000 kişide 5- 20 vaka olduğu bilinmektedir.
- Ani işitme kaybı görülen vakalarda kadın ve erkek oranı eşittir.
- Ani İşitme kaybı çoğunlukla unilateral (tek taraflı) görülmektedir.
Ani İşitme Kaybı Tanısı Nasıl Konur?
Ani işitme kaybında hastalar işitme kaybının genellikle uyanır uyanmaz fark edildiğini bildirmektedir. Çoğu hasta genellikle semptomların ortaya çıkmasından 48 ila 96 saat sonra başvururlar. Anamnez(öykü) ve fizik muayenenin ardından odyolojik değerlendirme tanıya yönelik en önemli süreçtir. Saf ses odyometri kesin tanıyı mümkün kılabilir, ayırıcı tanı ve prognozla verilerle birlikte işitme kaybının ciddiyeti hakkında bilgi sağlayabilir. Saf ses odyometrisinin yanı sıra timpanometri, akustik refleks, tanıyı destekleyebilir.
Ani İşitme Kaybı Tedavisi
Nedeni bilinmeyen (idiyopatik) ani işitme kaybının tedavisi hala tartışmalıdır. Çünkü bu durumun kesin nedeni henüz tam olarak açıklığa kavuşmamıştır. Üstelik bazı hastalarda herhangi bir tedavi olmadan, kendi kendine iyileşme görülebilir. Yapılan çalışmalarda, bu tür hastaların %32 ila %65’inde işitmenin kendiliğinden geri geldiği bildirilmiştir. Uygulanan tedaviler genellikle iç kulakta işitmeyi bozan olası nedenlere göre planlanır. Ancak işitme kaybının birçok farklı sebebi olabileceği için, herkese aynı tedaviyi uygulamak her zaman etkili olmayabilir. Bu durum, bilimsel olarak en doğru tedavi yönteminin belirlenmesini zorlaştırmaktadır. Tedavisinde yaygın olarak hiperbarik oksijen tedavisi, intratimpanik steroid tedavisi ve sistemik kortikosteroidler'dir.
Hakkında Odyone
Odyone, odyoloji alanında bilgi paylaşımını ve topluluk oluşturmayı amaçlayan bir platformdur.